رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی:
۵۰۰ میلیون دلار درآمد صادراتی طلای سرخ ایران
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، زعفران را نعمتی خدادادی برای ایران و به ویژه خراسان توصیف کرد و گفت: از آنجا که محصول زعفران محدود به یک جغرافیای خاص است، متاسفانه هر آن کاری که برای این محصول در ۲۵ سال گذشته انجام شده در اولویت و دستور کاری دولت قرار نگرفته است.

به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از روابط عمومی سازمان تات، مسعود نجفی در میزگرد تخصصی با عنوان «چالشها و راهکارهای پیش روی طلای سرخ ایران» افزود: این بزرگترین چالش است که در نگاه دولتمردان شاهد هستیم و بر اساس یک تفکر اشتباه تصور می شود چون ۹۰ درصد زعفران در ۲ استان خراسان رضوی و جنوبی تولید می شود، لذا این محصول در اولویت ملی قرار نمی گیرد.
وی گفت: باید توجه داشت که سال گذشته میزان صدور محصولات کشاورزی کشور ۶ میلیارد دلار بوده است که با همین صادرات دست و پاشکسته غیرقانونی و چمدانی، گمرک ارزش صادرات طلای سرخ را ۵۰۰ میلیون دلار اعلام کرده است که نشان از ارزشمندی و جایگاه ممتاز این محصول در عرصه صادرات دارد.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی گفت: پارسال طرح مسائل مربوط به زعفران در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و و ویژگی های آن منجر به ثبت روز ملی زعفران در تاریخ پنجم آبان ماه در تقویم شد.
وی با اشاره به گردآمدن تمامی ارکان و زنجیره تولید زعفران در مشهد به بهانه این روز، بیان کرد: موضوع قاچاق، موانع صادرات ناشی از تحریم های ظالمانه، سرانه پایین مصرف و استفاده صرفا خوراکی از زعفران در ایران از چالش های پیش روی این محصول تولیدی است.
پایتخت زعفران جهان، همچان اندر خم کوچه فلهفروشی
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی افزود: تنها راه حل چالش امروز زعفران، حرکت به سمت فرآوری و صنایع تبدیلی است زیرا باید زعفران را از شکل خامفروشی و فلهفروشی خارج کرده و با تبدیل و فرآوری محصولات، برای کالای نهایی ارزش افزوده ایجاد کرد.
نجفی گفت: باید در قالب صنایع تبدیلی فرآورده ارزشمندی از این ادویه تولید کرد که دنیا نتواند مشابه تقلبی آن را بسازد و یا برای صادرات آن مانع ایجاد کند، اینها اقداماتی است که در این سالها از آن غافل بوده ایم.
وی اظهارکرد: در حالی صادرات فله ای زعفران از کشور ایران به سایر کشورها انجام می شود که با فرآوری و نوآوری در محصول و تولید محصولات جانبی زعفران می توان ارزش صارداتی این محصول را به چندین برابر ارزش کنونی افزایش داد.
این مقام مسئول با بیان اینکه چهار چالش و مشکل اصلی در حوزه زعفران در مرکز تحقیقات کشاورزی شناسایی شده است، اظهار کرد: عملکرد پایین، پایین بودن ارزش افزوده، بالا بودن هزینه تولید و مشکلات موجود در حکمرانی زنجیره ارزش زعفران مهمترین چالشهای شناسایی شده در این عرصه است.
نجفی گفت: برای حل مشکل عملکرد پایین، با همکاری جهاد کشاورزی به سراغ اصلاح مدیریت مزرعه رفته ایم و در سطح کشتزارها برای حل این مشکل تلاش هایی را داشته ایم.
وی با اشاره به اینکه بحث کاهش عملکرد بر اثر تنش های غیر زنده و اقلیمی چالشی است که به جد با آن مواجه هستیم، اظهار کرد: سرمای شدید، گرمای زمستان، تنش های دمایی، بارندگی خارج از فصل و اساسا تغییرات اقلیمی مهمترین عوامل موثر در کاهش عملکرد محصول است.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی افزود: مهمترین مساله ای که اکنون مرکز تحقیقات در حال کار بر روی آن است، افزایش عملکرد زعفران تا ۶ کیلوگرم در هکتار و حتی بیشتر از این است.
وی ثبت پیاز زعفران را به عنوان «بذر ملی» سرآغاز خوبی برای پیشرفت در حوزه رفع چالش های زعفران دانست و گفت: تکثیر پیازهای بذری زعفران در دستور کار است و به جد اعتقاد داریم جای خالی تولید پیاز استاندارد زعفران در کشور وجود دارد تا از این طریق از شیوع بیماری ها در مزارع جلوگیری شده و در نهایت محصول باکیفیت بیشتری ارائه شود.